Photo Of Woman Looking Through Camera

Aivotuonti-ohjelman apurahahaku käynnistyy 6.12.2023

Suomen Lääketieteen Säätiö, Sigrid Juséliuksen Säätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö lanseeraavat yhteistyössä Aivotuonti-ohjelman, joka tuo kansainvälisesti tunnustettuja lääketieteen huippututkijoita takaisin Suomeen.

Ohjelman tarjoama apuraha on suuruudeltaan 2,5 miljoonaa euroa viideksi vuodeksi, ja se kattaa tutkijan henkilökohtaisen palkan ja osittain myös tutkimusryhmän palkkakuluja sekä tutkimuskuluja. Rahoitus on suunnattu henkilölle, joka on Suomessa väitellyt tai ulkomailla väitellyt Suomen kansalainen. Hakijalla tulee olla vähintään neljän vuoden kokemus ulkomailla tehdystä merkittävästä tutkimustyöstä.

”Aivotuonti-ohjelma on konkreettinen askel kohti huippututkimuksen vahvistamista Suomessa. Yhteistyö kolmen säätiön välillä mahdollistaa laajemman vaikutuksen, ja tavoitteenamme on myös lisätä ymmärrystä huippututkimuksen rahoituksen haasteista”, sanoo Sigrid Juséliuksen Säätiön lääketieteen asiantuntijalautakunnan sihteeri, professori Caj Haglund.

Aivotuonti paikkaa aukkoa tutkimusrahoituksen kentässä

Tällä hetkellä Suomessa ei ole tarjolla kilpailukykyisiä resursseja houkuttelemaan maailmalle lähteneitä suomalaisia tutkijoita palaamaan takaisin huippututkimuksen pariin kotimaahan.

”Pidempiaikainen kattava rahoitus on välttämätön, ja toivommekin, että Aivotuonti-ohjelma tarjoaa tähän ratkaisun”, toteaa asiamies Jouni Lounasmaa Suomen Lääketieteen Säätiöstä.

Ensimmäinen Aivotuonti-ohjelman haku on pilotti. Pidemmän aikavälin tavoite on myöntää apuraha vuosittain.

”Ohjelma toteutetaan yhteistyössä yliopistojen kanssa, joille se toivoaksemme antaa uniikin mahdollisuuden täsmärekrytointeihin tutkimusosaamisen vahvistamiseksi”, Jane ja Aatos Erkon säätiön asiamies Hanna-Mari Peltomäki muistuttaa.

Virtuaalinen hakuinfo järjestetään 10.1.2024

Apurahahaku alkaa Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi 6.12.2023 ja kestää 31.1.2024 asti. Hakuinfo järjestetään keskiviikkona 10.1.2024 klo 16.00-17.00. Voit ilmoittautua hakuinfoon täällä.

Lisätietoja ohjelmasta ja hakuinfosta sekä hakuohjeet ja linkki hakemuksen tekemiseen löytyvät osoitteesta www.aivotuonti.fi

Lisätietoja:

Suomen Lääketieteen Säätiö
Jouni Lounasmaa, asiamies
jouni.lounasmaa@laaketieteensaatio.fi
p. 050 371 9590

Sigrid Juséliuksen Säätiö
Caj Haglund, lääketieteen asiantuntijalautakunnan sihteeri
caj.haglund@hus.fi
p. 050 427 1280

Jane ja Aatos Erkon säätiö
Hanna-Mari Peltomäki, asiamies
hanna-mari.peltomaki@jaes.fi
p. 09 6120 6212